el eftersyn

Få styr på sikkerheden med et el eftersyn

Til daglig er el ikke noget, vi nødvendigvis går og fylder hovedet med. Så længe der er strøm, og kontakterne virker, tænker vi ikke yderligere over det. Det kan dog være en god idé lige at skænke det en tanke eller to og få bestilt tid til at få lavet et eleftersyn. Der kan godt opstå problemer med dine elinstallationer, hvis der for eksempel er dårligt håndværk eller hjemmelavede lappeløsninger. Den slags problemer kan være livsfarlige, og derfor er det vigtigt at få tjekket.

el eftersyn

Hvad er et el eftersyn?

Et el eftersyn går helt kort sagt ud på, at en autoriseret el-installatør tjekker el-tavlen og alle boligens installationer. Hvis du har tilhørende bygninger som for eksempel en stald eller en gildesal, skal installationerne i disse bygninger også tjekkes.

Umiddelbart er det kun den synlige del af installationen, og den del som er tilgængelig, som bliver tjekket ved et el eftersyn. Det vil sige, at elinstallatøren tjekker dine stikkontakter, og undervejs kontrolleres der at udstyr, som skal beskytte mod brand og elektriske stød, virker som det skal. Elinstallatøren vil typisk tage billeder for at have billeddokumentation.

I mere praktisk forstand er noget af det, der tjekkes ved et el eftersyn fastgørelse af stikkontakter, kabler og lignende. Derudover tjekkes indbygningslamper, lavvolsinstallationer og tilledninger. Der tjekkes også, om der er beskyttelse mod berøring af spændingsførende dele. Denne del er især vigtig, så der ikke opstår livsfarlige situationer omkring dine stikkontakter for eksempel.

Foretag et el eftersyn i din bolig

Det kan være svært at svare på, hvor ofte et el eftersyn skal foretages. Som ejer af en bolig er det en god idé at få det lavet indimellem, så du hele tiden er sikker på, at alt er som det skal være. Det er måske en af de ting, som vi glemmer eller undervurderer vigtigheden af, og det kan ikke betale sig, hvis det kan spare dig for en grim oplevelse med el, som ikke er sikker.

El eftersyn i forbindelse med salg

Hvis du er ejendomsmægler eller lignende, ved du formentlig, at der ofte er nedfældet et krav i vedtægterne, som kræver et el eftersyn af en autoriseret elinstallatør inden et salg. Dette gør sig ofte gældende angående salg inden for andels- og ejerforeninger.

Hvis du skal sælge dit hus, eller selv er sælger, kan det være en god idé at få foretaget et eftersyn. Selv hvis det ikke er et krav, viser det stadig boligen fra en god side, hvis man kan fremvise dokumentation på, at alle el installationer er, som de skal være.

El eftersyn i forbindelse med køb

Hvis du skal købe en bolig, og det ikke er et krav, at et eftersyn skal foretages, kan det være en god idé, at du selv kontakter en elinstallatør for at få foretaget et eftersyn. Selvom det ikke er et krav, er det en rigtig god idé, så du ikke risikerer at købe et hus, som giver dig omfattende omkostninger for at udbedre dårlige eller farlige installationer.