Derfor bør du lade en professionel om belægning af fliser

Det ser fantastisk indbydende ud, når man kommer kørende op ad villavejen og drejer ind af den indbydende indkørsel med lyse, flotte, nylagte fliser. Hele boligen virker meget mere åben og ny, når der er lagt nye sten. Det samme gælder for terrassen. Skal der holdes sommerfester og masser af hygge på terrassen om sommeren, er det bare ekstra lækkert, at omgivelserne er flotte og præsentable. Det kan virke fristende at gå i gang med et DIY projekt med flisebelægning. I denne artikel vil vi redegøre nærmere for, hvad belægning af fliser kræver. 

Belægning af fliser kræver korrekt valg af materialer og faglig viden 

Der er mange faktorer, der bør overvejes nøje, inden man går i gang med belægning af fliser. Dette spænder bredt fra det æstetiske til korrekte valg af materialer, og så naturligvis til det rent faglige omkring belægning af sten. Først og fremmest skal du naturligvis have nogle idéer om, hvad du godt kunne tænke dig. Både størrelsen på arealet, hvad end der er tale om en indkørsel, en terrasse, stier eller andet, samt hvilke nuancer du ønsker.  

Forskellige typer af fliser til forskellige formål 

Der er forskel på hvilken type sten, du kan bruge de forskellige steder. Fliser til indkørslen bør være 6-8 cm. Tykke, mens fliser til stier, terrasser m.v. kun behøver at være 5-6 cm tykke. Dette skyldes, at stenene i indkørslen skal kunne holde til den tunge vægt fra køretøjer. Med hensyn til valg af flisetype, er det fornuftigt at have en fagperson med inde over, så du er sikker på, at du vælger en fliser, der egner sig til det formål, du skal bruge den til. 

Selve anlægningen af fliser kræver en del: 

  • Skovl og trillebør 
  • Rettesnor eller skinne 
  • Stabilgrus 
  • Brolæggergrus 
  • Pladevibrator 
  • Vinkelsliber eller fliseklipper 

Det er vigtigt at anvende de rette materialer, da det ellers vil have indflydelse på, hvor stabilt stenene ligger. Bliver dette forarbejde ikke udført korrekt, vil du risikere, at stenene begynder at rykke på sig, synke og blive skæve inden for kort tid. Ud over at have et plan underlag, er det vigtigt, at det er stabiliseret godt og grundigt. Dette udføres med en pladevibrator, der fjerner lufthuller og stamper underlaget sammen.  

Vælg en professionel for at få det pæneste resultat og undgå fejl 

Selve anlægning af fliserne kræver også en vis erfaring og øvelse, hvis det skal blive pænt og lige. Man siger i daglig tale, at øjet er et mest præcise måleredskab, der findes. Der skal ikke særlig meget forskydning til, før øjet fanger det, og er du først blevet opmærksom på æstetiske fejl på din nylagte terrasse, kan det godt være, at du bliver lidt træt af at se på fejlene hver eneste dag. 

Vælger du derimod at få en professionel til at anlægge flisebelægning, er du helt sikker på, at udfaldet bliver præcis, som du ønsker det, og skulle der ske fejl, er det heldigvis ikke dig selv, der skal gøre det om igen.