Wasabi

Wasabi-pasta: Det perfekte krydderi til sushi og meget mere

Leder du efter en måde at pifte din sushi op på? Eller måske er du bare på udkig efter en interessant måde at pifte din madlavning op på. Uanset hvad, så er wasabi og wasabipasta den perfekte ingrediens! Den har en unik, krydret smag, der kan tilføje noget særligt til enhver ret. I dette blogindlæg vil vi kort give dig wasabis historie og vise dig, hvordan du kan bruge wasabi paste til at forny din madlavning.

Hvad er wasabi og wasabi paste?

Wasabi er en type peberrod, der stammer fra Japan. Den har en stærk, krydret smag, der kan bruges til at give et pift til enhver ret. Wasabipasta fremstilles som udgangspunkt ved at rive wasabiroden og blande den med vand. Den resulterende pasta kan bruges som krydderi eller ingrediens i mange forskellige retter.

Den korte historie om wasabi

Wasabi har været brugt i Japan i århundreder. Den blev oprindeligt dyrket i bjergene og skovene i det centrale Japan. Planten vokser bedst i skyggefulde, fugtige omgivelser og kræver meget lidt vedligeholdelse. Wasabiroden kan spises rå eller kogt, og bladene kan også spises. Planterne høstes typisk i efteråret.

Wasabipasta er en relativt ny opfindelse. Den blev først “opfundet” i begyndelsen af 1800-tallet af en japansk apoteker ved navn Tarozaemon Miura. Han malede wasabiroden til en pasta og blandede den med vand og fremstillede dermed den første wasabisauce. Saucen blev meget populær, og snart begyndte andre også at lave deres egne versioner af den.

Wasabi i nutidens madlavning

I dag bruges wasabi pasta i mange forskellige retter, både i Japan og rundt om i verden. Det bruges ofte som krydderi til sushi og sashimi, men det kan også tilsættes til nudelretter, risretter og meget andet. Wasabipasta bliver også mere og mere populær som ingrediens i vestlige retter som f.eks. pasta og salater.

Hvis du er fan af sushi, ved du, at wasabi pasta er det perfekte krydderi til at fremhæve smagen af din yndlingsret med fisk og skaldyr. Men vidste du, at denne brændende grønne pasta også kan bruges til at krydre andre retter?

Her er nogle idéer til, hvordan du kan bruge wasabipasta:

– Tilsæt den til mayonnaise eller sennep for at lave en pikant sandwichpålæg.

– Bland det i creme fraiche eller yoghurt for at lave en dip til crudités eller chips.

– Rør det i tomatsuppe eller chili for at få et ekstra spark af smag.

– Brug det som marinade til grillet kylling, fisk eller grøntsager.

Der er faktisk ikke grænser for, hvor wasabipasta kan bruges som krydderi. Prøv det i dine wokretter, supper og saucer for at give dem et ekstra smagsindtryk. Hvis du leder efter noget nyt at prøve i din madlavning, hvorfor så ikke prøve wasabipasta? Du vil måske blive overrasket over, hvor meget du kan lide det!

Jeg håber, at dette har givet dig nogle ideer til, hvordan du kan bruge wasabipasta i din madlavning til andet end sushi, og at du har fået mod på at eksperimentere endnu mere f.eks. med andre typer af aisatiske saucer og pastaer, som tamarind, miso eller tahini, der også er fantastiske til at tilføre smag til dine velkendte retter. Velbekomme!